Oletteko huomanneet, miltä arkkitehtien havainnekuvat uusista asuinalueista näyttävät? Ehkä olettekin.

Avaan aina suurta pelkoa tuntien Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston vuosittaisen kaavoituskatsauksen. Etsin kädet vapisten karttasivun ja oman kaupunginosamme sieltä. Onko se vihreä läikkä hävinnyt? Ei, hienoa! Siihen viereen on kyllä nousemassa kerrostaloja, muttei vielä seudun ainoalle luontotilkulle.

Vuosi vuodelta uhka tulee kuitenkin lähemmäksi. Se on kuin väistämätön kohtalo. Se sama, joka maisemoi avohakkuulla juuri äsken Roihuvuoren Strömsinlahden puiston ympäristöineen; muuttaa Eiran ranta-alueen isoksi pysäköintialueeksi ja Malmin lentokentän ulkoilu- ja luontoalueen kerrostalohelvetiksi. Se, joka vie pala palalta, imuroi, parturoi, kaataa, raivaa, hakkaa joka ikisen keitaan lähiöistä ja tekee siitä kalliin rahan asuntoja, joihin on varaa vain niillä, jotka tontteja myyvät ja kiinteistöjä kauppaavat.

Arkkitehdit kuvaavat kohtaloamme kiven, lasin, asvaltin ja graniitin keskellä imelin, yltäkylläisin värein kuin tulevan taivaspaikkamme.  Sen värimaailma on kopioitu kuin ovelta ovelle jaettavista uskonnollisista julkaisuista: tuossa lentävät leijat vaaleanpunaisella taivaalla; tuossa Pasilan tornitalojen ikkunat läikkyvät vihreän sävyin korvikkeena ruoholle ja puille - ei, kyllä kuvassa on todellakin yksi puu, anteeksi, en huomannut! Tuossa melotaan punaisissa kanooteissa, varmoin ottein auringonlaskun alla ja taustalla hohtavat valkoiset talot kuin temppelit.
 
Kaupunkisuunnitteluvirasto(i)ssa tosin unohdetaan, että viheralueet parantavat ilman laatua ja pienilmastoa nyt, kun melu ja saasteet kuormittavat asutuskeskuksia yhä enemmän. Kuka kumma kasvoton voi päättää siitä, millaista ilmaa hengitän ja hengitänkö lainkaan? Mutta ei hätää, taivaassa tavataan - sen laidoille pääsemme me suurimmatkin syntiset!
 
Eeva Kilpi, yksi arvostamistani kirjailijoista, sanoo Animalia-lehdessä 4/2009:" Kun mökkini ikkunasta katson lainehtivaa horsmapeltoa, herää toiveikas mieli. Ihmiset kyllästyvät ja väsähtävät, mutta puut kasvavat ja eläimet lisääntyvät. Ehkä luonto voittaa sittenkin."