Mitä enemmän lama koettelee suomalaisia, sitä varmemmin väärennettyjä tuotteita myyvät yritykset menestyvät. Mikset ostaisi Louis Vuittonin laukkua muutamaa sataa euroa halvemmalla, kunhan se näyttää oikealta? Pikasilmäyksellähän sitä ei välttämättä huomaa. Tai L'Oréalin meikkejä? Aidot pakkaukset eroavat väärennöksistä vain hiukan tekstiltään, korkeintaan suomennosvirheet hieman hälyttävät. Tuoteselosteetkin kertovat, että samoista aineksista kauneuttamme kohentava seos on keitetty kokoon kuin se kalliimpi versiokin. Tuntuuko jopa oikealta ostaa puolta halvemmalla merkkituotteita, joilla tuntuu olevan muutenkin ihan liikaa ilmaa hinnoissaan? Mitä haittaa siitä muka on? Eikö kysyntä määrää, mitä tarjolle asetetaan? Se yritys menestyy, jolla on kiinnostavampi tuote, vai kuinka?

Tullihallituksen asiantuntijat kävivät työpaikallani 2.12.2009 pitämässä näyttelyn Väärennösten pimeät markkinat - vaara terveydelle ja turvallisuudelle. Ks. tuoteväärennökset. Olin äimistynyt.

Tottakai tiesin, mitä piraattituotteet ovat. Ne ovat niitä, jotka näyttävät jonkun muun suunnittelemilta ja valmistamilta, mutta jotka tuotetaan toisaalla paljon halvemmalla ja vastaavasti myydän halvemmalla. Ikävä juttu yritykselle, joka satsasi satojatuhansia - jos ei miljoonia euroja  - tuotesuunnitteluun ja testaukseen.

Mutta mitä se oikeasti tarkoittaa, se, että tehdään väärennös?

Se tarkoittaa sitä, että vaikka piraatti-Vuitton näyttää hyvältä, se ei kestä kulutusta ja sen valmistusmateriaali ja tai -väri voi olla myrkyllistä. L'Oréalin näköinen rispiväri haisee bensiinille ja sisältää aineita, jotka aiheuttavat hurjia silmätulehduksia, eikä kukaan tunne vastuuta siitä, mitä sinulle tapahtui, koska tuotevastuuta ei ole. Eikä instanssia, johon voisit edes valittaa näkösi menetyksestä. Että ne suloiset nallekuvioilla koristellut pyyhkeet sisältävät kosteudensuoja-ainetta, joka myrkyttää lapsesi ihon. Tai se Viagra-tabletti, jonka ajattelit tuovan perheonnea, pilaakin munuaisesi, koska se sisältää moninkertaisia annoksia malarialääkettä  - eikä yhtää sitä ainetta, jossa piti olla nostetta. Tai lääke, jonka ajattelit hoitavan nivelrikkoasi, mutta joka sisältää tiemaalia, lattiavahaa, boorihappoa ja tiilipölyä. Lääke, joka voi viedä hengen.

Tuoteväärennösbisneksessä liikkuu suunnattomia rahasummia. Niillä rahoitetaan järjestäytynyttä rikollisuutta. Koska väärennökset syövät aitojen tuotteiden markkinoita, Euroopassa menetetään arviolta 100 000 työpaikkaa vuodessa. Niistä ei kerry verotuloja, joten palkkapussillamme käydään sitäkin ahkerammin.

Listaa voisi jatkaa paljon, paljon pidemmäksi. Kaikkea tätä ostetaan netistä, halvemmalla. Väärennettyä tavaraa ja tarvikkeita löytyy kunniallisemmankin kaupan hyllyiltä, sillä sisäänostaja ei ehkä tiennyt, mitä osti tai ei selvittänyt mitä osti - kun osti halvalla.

Olisiko ainoa hyöty sellainen, mietin ironisesti, ettei näitä tuotteita ole testattu eläinkokeilla. Ne testataan meillä.

Se, mitä tullin näyttely ei kertonut oli, että kaikki nämä tavarat ja lääkkeet ovat mitä suurin uhka myös ympäristöllemme. Tuoteväärennökset tulevat usein Kiinasta tai muista halpatuotannon maista, joissa ne tuotetaan menetelmillä, jotka myrkyttävät  ympäristön samalla kun niitä tekevät ihmisetkin. Kun ne saapuvat konteissa Suomen tullin ulottuville - ja jos ne löydetään satojen tuhansien tavarakonttien joukosta - ne pitää hävittää.

Mutta miten hävitetään akut, joita mikään ko. toimintaa suorittava yritys ei ota vastaan, koska ne sisältävät niin paljon elohopeaa? Jokainen hävitysoperaatio tuohoaa ympäristöä ainakin yhtä paljon kuin väärennetyn tuotteen tekeminenkin.

"Mitä sinä neuvoisit?" kysyin tullin asiantuntijalta, nuorelta naiselta, joka oli asiassaan mukana sydämellään. "Älä osta", hän sanoi. Älä osta halpaa lääkettä tai rihkamaa netistä. Mieti tarvitsetko sitä niin paljon, että olet valmis luopumaan terveydestäsi ja hengestäsi. Mieti erityisesti, kun ostat joululahjoja lapselle. Lelu voi tappaa...