Harkitsematonta?
Siili on puutarhurin pikku apulainen. Se pistelee poskeensa n. 70 g hyönteisiä jokaisena yönä. Sen lisäksi se ravitsee itseään toukilla ja etanoilla. Etanat viihtyvät puutarhurin viljelyksillä ja kukkapenkeissä niin hyvin, että hentomielisempikin ihminen tarttuu järeisiin aseisiin ja hankkii myrkkyjä avukseen. Kaikki myrkyt ovat sitä, miltä ne kuulostavatkin: myrkkyjä. Niiden tarkoitus on tappaa. Kysymys on vain siitä, mitä ne tappavat ja miten ne tappavat - ja kuinka moni eliö jää henkiin. Ferramol on etanamyrkyistä armollisin: se ei keräänny etanoihin niin suurina annoksina, että siili pystyisi syömään itsensä kuoliaaksi. 1240949469_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Markkinoille on kuitenkin tullut vielä ”terveellisempi myrkky”, nimittäin koivutisle. Kirjoittaessamme huomenna kirjakauppoihin saapuvaa siilikirjaamme Tiina Kinnusen kanssa, koivutisleestä ei ollut vielä riittävästi tietoa, emmekä voineet suositella sitä vaihtoehtoisena myyrien ja ilmeisesti myös etanoiden karkottajana. Kokeissa on havaittu, että peltomyyrät jättävät koivutisleellä ruiskutetut oksat syömättä, jos jotain muuta ravintoa on tarjolla. Se ei tapa myyriä, mutta näyttää inhottavan niitä.

Koivutisleelle ei vain saa myyntilupaa, koska sille pitäisi tehdä ainakin 100 000 euron testit, jotta se kelpaisi EU-direktiivien laatijoille. Se tuntuu koivutisleen kehittäjistä suurelta summalta, kun se on täysin turhaa: koivutislettä syntyy grillihiilen valmistuksen sivutuotteena - samaa yhdistettä löytyy luonnostakin metsäpalojen jäljiltä.
Evira, joka valvoo ko. aineiden myyntiä, ei ole antanut edes väliaikaista myyntilupaa. Eviralle ei riitä, että aineen ympäristöystävällisyydestä ja tehosta on tieteellistä näyttöä. ”Herääkin epäilys”, sanoo HS 27.4.2009: ”että kemiallisia torjunta-aineita valmistavat suuryhtiöt ovat heittämässä kapuloita rattaisiin yhdessä suomalaisten lupaviranomaisten kanssa. EU:n oma tavoite synteettisten kemikaalien korvaamisesta vaihtoehtoisilla torjuntamenetelmillä on jäämässä juhlapuheeksi. Vuosi sitten suljettiin Vantaan Valkoisenlähteen vedenottamo, koska raakavedessä oli liikaa kemiallisia torjunta-aineita.

Harkittuako?
Hallitus tekee kaikkensa romuttaakseen suomalaisen ympäristönsuojelun: vedet pilaantuvat, luonto köyhtyy, saasteet lisääntyvät eikä maamme osallistu ilmastonmuutoksen pysäyttämistalkoisiin. SLL toteaa: ”Jos hallituksen esitys valtiontalouden budjettikehyksistä menee eduskunnassa läpi, ympäristöhallinnon rahat vähenevät neljänneksellä vuoteen 2013 mennessä. Ympäristöministeriön osuus valtion budjetista on nyt vain 0,8 prosenttia, mutta valtion aluehallinnon virkojen vähennyksestä kolmannes kohdistuu ympäristöhallintoon. Ympäristöhallinnon alasajo vaikuttaa hallituksen harkitulta teolta.” Mutta ketä se palvelee? Ei eläintä, ei ihmistä.