Jos kaikki sujuisi suomalaisen siilin elämässä kuten ennenkin, se horrostaisi heräillen vain n. 7-10 päivän välein silloin, kun luonto kutsuu eli rasvan palamisen tuotteena syntyvä vesi haluaa ulos.
Ilmaston lämpeneminen muuttaa siilinkin tapoja. Vastapainoksi sille, että se kenties voisi joskus elää Tornion toisella puolella, se herää nykyisin myös leudolla säällä luullen, että kevät on koittanut ja ruokaa mahdollisesti saatavilla. Vaikka lämpöasteet herättävätkin siilin, niin lämmintä ei valitettavasti kuitenkaan ole, että siilin luonnollinen ravinto - hyönteiset, toukat ja madot - olisivat liikkeellä. Se ei siten saa ravinnosta täydennystä heräämisprosessissa menettämälleen energialle. Vaipuessaan uudelleen horrokseen pakkassään taas tullessa, siilin horros saattaa muuttua ikiuneksi.

Englannissa siilin asiat ovat huonommin. Vielä viime marraskuussa siilihoitolat saivat hoiviinsa satoja vieroittamattomia ja nuoria poikasia. Guardian kirjoitti artikkelissa Cold snap threat to baby hedgehogs että asiantuntijat arvelevat sateisten kesien ja lämpimien syksyjen rohkaisevan siilejä tekemään vielä uuden pentueen kesäpoikasten lisäksi. Mitenköhän meillä - milloin siilien hoitajille alkaa tulla pieniä piikkipalloja "joulupukin kontissa"?