Ihan kuin vastauksena blogikirjoitukseeni  (ja että  pääsisin lausahtamaan tuon kuuluisan ”mitä-minä-sanoin”), Marianne Lähde kirjoittaa Oma koti kullan kallis -lehden (2/2009) pääkirjoituksessa: ”Konsteja hiirisotaan löytyy: kokeilepa tehdä ylijääneestä kaurapuurosta ja hehkulampun siruista kuolettava sekoitus. Maukas annos syntyy myös vehnäjauhoista ja sementistä, sitä vain putkenpätkiin ja putket hiirien kulkureiteille, johan kato käy”.

Kiitos vain Marianne, mutta yllytät eläinsuojelurikokseen. Eäinsuojelulaissa sanotaan yksiselitteisesti: "Tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty." Veikkaisin, että lasinsirut vatsassa aiheuttavat melkoisen tuskallisen kuoleman, sillä ne kaivautuvat suoliston läpi. Siihen ei tarvita erityistä mielikuvitusta. Ja vatsassa kovettuva sementti taas - kylläpä Marianne on kekseliäs, on tullut luettua varmaankin jotakin tee-se-itse-kidutusopasta. Mutta ei kai sillä väliä, miten se henki lähtee, pääasia että lähtee!

Samalla tavalla, ja yhtä innoittuneesti, ajetaan Helsingissä myös metsästyslain muuttamista niin, että villiintyneitä kanejakin saataisiin metsästää raudoilla ym. tällä hetkellä kielletyillä menetelmillä. Pääsee sitten jokainen istutuksistaan huolestunut puutarhuri nitistämään kiusalliset karvaturrit mieleisillään keinoilla.

Lähde nimeää kirjoituksessaan useita erilaisia kuvottavia olioita, joiden tappamiskonsteihin hän varmaankin paneutuu seuraavissa numeroissa. Suosittelenkin, että jätämme kyseisen lehden vastaisuudessa ostamatta.

Muiden elollisten olentojen tappaminen sujuu siinä ohella: entäpä kissasi tai koirasi, joka sattuu syömään tuollaisen lasisiruilla syötetyn hiiren? Sellainen maistuu siilillekin. Noh, näin luonnosta vieraantunut ihminen taitaa pitää lemmikkejäkin vain kiusallisina luonnonoikkuina, joista olisi päästävä eroon. Asiaansa paneutuneelle sisustajallehan ne tietysti ovat kauhistus: karvaavat, kuljettavat hiekkaa, rikkovat mennessään arvokkaita esineitä, kynsivät tekstiilejä… Senhän takia juuri jalostetaan karvattomia eläimiä tai poistetaan kissoilta kirurgisesti kynnet. Ja värjätään lemmikkien turkkeja, sopivat sitten sisustukseenkin paremmin.

Julkisen sanan neuvosto voisi mielihyvin puuttua kyseiseen pääkirjoitukseen, mutta sieltäkään ei heru apua: nämähän ovat sentään vain eläimiä. Ja ihminen suuressa viisaudessaan saa julkaista sellaistakin tekstiä, joka ei taida mennä tällä kertaa läpi poliisitutkinnastakaan. Onhan kyse kuitenkin selkeästi Suomen lainsäädännössä kielletystä teosta.